W restauracji przebywają różni klienci, którzy posiadają bardzo zróżnicowane gusta zarówno pod kątem napojów jak i pożywienia, dlatego misją restauratora jest dostosowanie swojej oferty do wymagań każdego z nich. Kawiarnie w bardzo wielu przypadkach są tłumnie oblegane przez miłośników tego trunku a sklepy z kawą z kolei są oblegane przez restauratorów wyjątkowo o ile te są należycie wyposażone i posiadają duży wybór dobrych gatunkowo ziaren kawy. W każdym lokalu gastronomicznym ulokowana jest dzisiaj ekspres do kawy, który pomaga w stworzeniu prawdziwych arcydzieł. Innowacyjne ekspresy mają wbudowane młynki do kawy, dlatego kawa dla gastronomii powinna być ziarnista, ponieważ to w tej chwili świeżo zmielona kawa jest najlepsza i najlepiej aromatyczna przez co z kolei najchętniej po taką sięgamy. W ośrodkach miejskich rośnie potrzeba na coraz aktywniejsze życie towarzyskie, dlatego zdarza się, że odwiedzamy wspólnie z przyjaciółmi lokale gastronomiczne. Oczekujemy, że w każdym z nich czeka na nas dobra kawa ziarnista do ekspresu. Należy jednakże mieć świadomość, że bardzo dobra kawa to droga kawa i za filiżankę takiej trzeba dobrze zapłacić. Nie warto ufać zapewnieniom właścicieli lokali. Tania kawa niewątpliwie nie jest jakościową i to powinien być zasadniczy wyznacznik. Obowiązkiem restauratora jest zaopatrzenie restauracji w bardzo dobre kawy ziarniste do ekspresu. Wyłącznie w taki sposób może zapewnić sobie zadowolenie klientów a co za tym idzie także renomę w mieście, płynność finansową i sposobność rozwoju, która dla niejednego jest najważniejsza.
Warto sprawdzić: kawy ziarniste do ekspresu.