W restauracji przebywają różni klienci, którzy mają bardzo zróżnicowane gusta zarówno pod względem napojów jak i pożywienia, dlatego misją restauratora jest implementację osobistej oferty do wymagań każdej osoby z nich. Kawiarnie bardzo często są tłumnie oblegane przez miłośników tego trunku a sklepy z kawą z kolei są oblegane przez restauratorów w szczególności o ile te są dobrze wyposażone i mają duży wybór dobrych gatunkowo ziaren kawy. W każdym lokalu gastronomicznym zlokalizowana jest dzisiaj ekspres do kawy, który pomaga w stworzeniu prawdziwych arcydzieł. Nowoczesne ekspresy mają wbudowane młynki do kawy, dlatego kawa dla gastronomii powinna być ziarnista, bowiem to właśnie świeżo zmielona kawa jest najlepsza i najlepiej aromatyczna przez co z kolei najchętniej po taką sięgamy. W aglomeracjach rośnie wymaganie na coraz aktywniejsze życie towarzyskie, dlatego czasami odwiedzamy wspólnie z dobrymi przyjaciółmi lokale gastronomiczne. Czekamy, że w każdym z nich czeka na nas dobra kawa ziarnista do ekspresu. Należy jednak posiadać świadomość, że wspaniała kawa to droga kawa i za filiżankę takiej powinno się poprawnie zapłacić. Nie ma co ufać zapewnieniom właścicieli lokali. Tania kawa na pewno nie jest jakościową i to powinien być priorytetowy wyznacznik. Koniecznością restauratora jest zaopatrzenie restauracji w świetne kawy ziarniste do ekspresu. Tylko w taki metodę może zagwarantować sobie zadowolenie klientów a co za tym idzie również renomę w mieście, płynność finansową i możliwość rozwoju, która dla niejednego jest najważniejsza.
Warto zobaczyć: dobra kawa ziarnista do ekspresu.