Wielu dietetyków i lekarzy podkreśla, że odpowiednią dawkę witamin trzeba dostarczać organizmowi w sposób naturalny wraz z przyjmowanym pokarmem. Jednak codzienna dieta przeciętnego człowieka nie zawsze jest doskonale zbilansowana, a ze względu na indywidualne preferencje kulinarne, w znaczącej liczbie przypadków w menu brakuje wartościowych składników. Przykładem mogą być ryby, które wciąż są niewiele popularne w polskiej kuchni, a dostarczają multum cennych witamin , a dodatkowo nienasyconych kwasów tłuszczowych (zobacz witamina c). Niezbędne kwasy omega 3 pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i przez to zapobiegają zawałom serca. Również niektóre pory roku wpływają na zubożenie posiłków pod względem wartości odżywczych. Ostatnie lata przyniosły rewolucyjne wyniki badań na temat jednej z witamin – okazuje się, że wytwarzana przez organizm pod wpływem słońca witamina D, ma istotne znaczenie nie tylko w procesie rozwoju kości, lecz także pomaga zapobiegać nowotworom, depresji czy chorobom układu oddechowego. Dobrze dopasowana ilość tej witaminy produkuje się jednak głównie latem, kiedy najwięcej czasu przebywamy na słońcu. Równie ważną witaminą, której zazwyczaj brakuje w diecie jest witamina b12, która bierze udział w tworzeniu się czerwonych krwinek. Niedobór b12 stwarza szereg dolegliwości, z których najpoważniejszą jest niedokrwistość. Wymienione witaminy i kwasy właściwie jest dostarczać naturalnie, natomiast aby mieć pewność, że ich ilość jest wystarczająca dla organizmu, nie gorzej sięgnąć po suplementy diety uważając, by nie przekroczyć dziennej dopuszczalnej dawki danego pierwiastka.
Zobacz: witamina d3.