Ślimaki jadalne kojarzyły się dotychczas jedynie z kuchnią francuską, w której są one wpisane w gastronomiczny kanon tradycyjnych potraw krajowych. Stale powiększająca się ilość ludzi jednak ceni kuchnię orientalną, dlatego zapotrzebowanie na ślimaki sprawiło, że w Polsce powstała bardzo duża hodowla ślimaka afrykańskiego, który jest odpowiednim jadalnym gatunkiem. Wiele osób nie wyobraża sobie jedzenia tych nieprzyjemnych na pierwszy rzut oka stworzeń, ale nie mając świadomości co dostali na talerzu z całą pewnością przekonaliby się do ich smaku. Można zauważyć, że w prawie że każdym polskim mieście funkcjonuje skup ślimaków. Jest to alternatywa dla hodowli, bowiem jej założenie wiąże się z bardzo dużymi inwestycjami, na które nie każdej osoby stać. Samych hodowli w Polsce jest zaledwie wiele. Spora większość ślimaków jest przeznaczonych do importu, ale duża ichniejszym część zostaje w państwie i znajduje własne zastosowanie w najlepszych lokalach gastronomicznych nastawionych właśnie na kuchnię orientalną. Sama hodowla ślimaków jest trudna, gdyż wymaga dużego zaangażowania i całodobowej opieki nad nią. Stworzenie odpowiednich warunków do rozmnażania nie tylko sprzyja ślimakom, niemniej jednak jest w głównej mierze określona prawem, dlatego w chwili obecnej jej stworzenie nie jest zwykłe. Globalnie działają fermy ślimaków chociaż jest to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Odkąd granice były otwarte bardzo dużo chętniej podróżujemy i poznajemy smaki, których później częstokroć usilnie poszukujemy w swoim kraju.
Warto sprawdzić: hodowla ślimaków.