Witaminy dla twojego organizmu

Wielu dietetyków i lekarzy podkreśla, że odpowiednią dawkę witamin trzeba dostarczać organizmowi w metodę naturalny wraz z przyjmowanym pokarmem. Natomiast codzienna dieta przeciętnego człowieka nie zawsze jest doskonale zbilansowana, a ze względu na indywidualne chęci kulinarne, w zdecydowanej większości przypadków w menu brakuje wartościowych składników. Przykładem mogą być ryby, które wciąż są mało popularne w polskiej kuchni, a dostarczają całe mnóstwo cennych witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (zobacz witamina c). Niezbędne kwasy omega 3 pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i przez to zapobiegają zawałom serca. Także niektóre pory roku wpływają na zubożenie posiłków pod kątem wartości odżywczych. Ostatnie lata przyniosły rewolucyjne wyniki badań na temat jednej z witamin – okazuje się, że wytwarzana przez organizm pod wpływem słońca witamina D, ma istotne znaczenie nie tylko w procesie rozwoju kości, lecz także pomaga zapobiegać nowotworom, depresji czy chorobom układu oddechowego. Odpowiednia ilość tej witaminy wytwarza się jednakże głównie latem, gdy najwięcej czasu przebywamy na słońcu. Równie bardzo istotną witaminą, której w wielu przypadkach brakuje w diecie jest witamina b12, która bierze udział w tworzeniu się czerwonych krwinek. Niedobór b12 sprawia szereg dolegliwości, z których najpoważniejszą jest niedokrwistość. Wymienione witaminy i kwasy właściwie jest dostarczać naturalnie, natomiast aby posiadać zapewnienie, że ich ilość jest wystarczająca dla organizmu, dużo lepiej sięgnąć po suplementy diety uważając, aby nie przekroczyć dziennej dopuszczalnej dawki danego pierwiastka.

Zobacz: witamina c.

Comments are closed.