Nigdy nie jest za wcześnie, by zadbać o swoje serce. Dosłownie, jeśli w Twojej rodzinie nie występowały problemy z miażdżycą i inne choroby serca, to szybkie tempo życia, stres i niedbała dieta nie sprzyjają Twojemu zdrowiu. Jak temu zaradzić? Najbardziej istotne są witaminy – omega 3.
W walce o zdrowe serce konieczne jest pewność organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, a ponieważ nasz organizm nie posiada sposobności ich syntezy, podstawową opcją jest dostarczenie ichniejszym wraz z pokarmem. Nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na ciśnienie tętnicze krwi, obniżają stężenie triglicerydów, a także ryzyko CVD.
Jednakże CVD jak i inne stany zatorowo-zakrzepowe mogą zostać spowodowane niedoborem witamin. Od witaminy B12 uzależnione jest stężenie homocysteiny, której podwyższenie łączy się wprost z opcją uszkodzenia ściany naczyń.
Też witamina D, choćby kojarzona głównie z dobroczynnym wpływem na nasze kości, może mieć niebagatelny wpływ na układ krążenia. Jej niedobory zwiększają ryzyko zachorowań na niedokrwienne choroby serca, zawał, czy miażdżycę.
Jeżeli zatem chcemy zoptymalizować dietę pod kątem naszego serca – polecam sięgać po ryby. Witamina B12, D , a dodatkowo kwasy omega 3 występują m.in. w tuńczyku. Odpowiednim ich źródłem są także łososie i pstrągi. Najwartościowszymi są te o małym stopniu przetworzenia, a więc świeże, mrożone i solone.
O ile styl życia nie daje możliwość nam wystarczająco zadbać o dietę – warto sięgnąć po odpowiednie suplementy, które zapobiegną niedoborom. W końcu serce posiadamy jedynie jedno.
Warto sprawdzić: witamina b12.